بقعه شیخ زاهد چابکسر با مشارکت بخش غیردولتی مرمت شد

بقعه شیخ زاهد چابکسر یکی از بناهای ارزشمند استان گیلان است که با مشارکت اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان و بخش غیردولتی مورد احیا و مرمت قرار گرفت.  

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از  مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، با توجه به اینکه اجرای پروژه‌های مشارکتی مرمت بناها یکی از اولویت‌های معاونت میراث‌فرهنگی کشور است بقعه شیخ زاهد چابکسر در استان گیلان نیز با مشارکت بخش غیردولتی مورد مرمت و احیا قرار گرفت. 

ولی جهانی معاون میراث‌فرهنگی استان گیلان با اشاره به اینکه تاکنون 16 پروژه مرمتی با مشارکت بخش خصوصی در سطح استان گیلان به اجرا درآمده است، گفت: «به‌رغم مساحت اندک استان گیلان نسبت به دیگر استان‌های کشور اما این استان با داشتن 1069 اثر ثبتی در فهرست آثار ملی دارای حجم زیادی از آثار تاریخی است که لازم است مورد احیا و مرمت قرار گیرند.»

او گفت: «با توجه به اینکه اعتبارات مرمتی تخصیصی سازمان میراث‌فرهنگی کشور با هزینه مورد نیاز برای مرمت این تعداد اثر تاریخی، تناسبی ندارد و صرفاً می‌توان با بودجه حفاظت و مرمت یک سال مالی اداره‌کل به مرمت چندین اثر محدود اقدام کرد، در این راستا اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان گیلان، اجرای پروژه‌های مرمتی مشارکتی را به عنوان یکی از محورهای اصلی فعالیت معاونت میراث‌فرهنگی استان در دستور کار خود قرار داده است.»

معاون میراث‌فرهنگی استان گیلان افزود: «از ابتدای تابستان سال 97 تاکنون، با پیگیری‌های معاونت میراث‌فرهنگی، تعداد 16 پروژه مرمتی با مشارکت بخش خصوصی در سطح استان به اجرا در آمده است. هزینه کامل اجرای این طرح‌ها توسط بخش خصوصی تامین شده و معانت میراث‌فرهنگی استان نقش نظارتی و راهبردی اجرای آنها را  عهده دار بوده است.»

او افزود: «یکی از این پروژه‌ها، مرمت بقعه شیخ زاهد چابکسر است. این بنای مذهبی که دارای عناصر با ارزش چوبی در نما است به دلیل مداخلات نامناسب و آسیب‌های ناشی از نشست پی در بخش غربی بنا نیاز به مرمت  اضطراری داشت. متأسفانه روی سقف سفالی این بنای با ارزش، یک مناره را با پایه‌های سنگین فلزی در داخل سقف سفالین بنا ، کار گذاشته بودند. این موضوع از یک سو موجب آسیب به لایه‌های بام قدیمی بنا شده بود و از سوی دیگر در حریم منظری و اصالت بنا خدشه وارد کرده بود.»

جهانی در ادامه افزود: «در راستای حفاظت و مرمت اثر، با نظارت و بازدیدهای مکرر کارشناسان معاونت میراث‌فرهنگی استان برای هدایت درست فعالیت‌های مرمتی و پیگیری‌های ویژه و قابل تحسین مسئول هیئت امنای این بقعه (آقای محمودی) مراحل مرمت بنا آغاز شد به طوری که در گام نخست مناره مذکور با اتخاذ تمهیدات مناسب از روی بام جمع‌آوری شد ودر ادامه برچیدن سفال‌های بام، مرمت و تعویض بخش‌های آسیب دیده سربندی انجام شد.»

به گفته او، همچنین برچیدن کف ایوان و کرسی بنا و بازسازی آنها در بخش‌های مورد نیاز با اتخاذ تهمیدات ایمنی مناسب اجرا شد و مرمت ستون‌های چوبی نما و تیرهای بام توسط کارشناسان مرمت انجام شد. همچنین آجرفرش کف ایوان بنا و نمای چهارطرفه کرسی چینی پیرامونی بنا نیز اجرا شد.

معاون میراث‌فرهنگی استان گیلان با بیان اینکه تجربه مرمت این بنا، الگوی مناسبی برای فعالیت‌های حفاظت و مرمت مشارکتی برای آثار تاریخی استان بوده که می‌تواند برای دیگر بناها نیزمورد استفاده قرار گیرد افزود: «در مرمت این بنای تاریخی بخش قابل توجهی از هزینه‌ها توسط رئیس هیئت امنای بقعه از طریق کمک‌های مردمی تامین شده و اعتبار لازم برای آجر فرش کف و دیواره نیز با رایزنی ایشان توسط مالک رستوران خاور خانم در منطقه سرولات تامین شد. خوشبختانه پرونده ثبتی اثر نیز برای معرفی بیشتر اثر و حمایت‌های مادی و معنوی بهتر تهیه شده و به اداره‌کل ثبت آثار سازمان نیز ارسال شده است. همچنین پیش‌بینی‌های لازم برای اختصاص بودجه برای مرمت و سامان‌دهی عناصر چوبی با ارزش نمای بنا نیز توسط معاونت میراث‌فرهنگی استان انجام شده که پس از تخصیص اعتبار، مرمت آنها نیز انجام خواهد پذیرفت.»

انتهای پیام/

کد خبر 139701187